Taistolainen parinvalinta

Posted by – May 24, 2010

Tutkin mahdollisuuksiani Matti Rossin kanssa analysoimalla Jos Rakastat -kappaleen sanoituksia. Kappaleessa on luettelo asioita joiden rakastaminen on alhaista – niiden rakastamisesta tulee siis miinuspiste, vihaamisesta plussaa – paitsi viimeisessä säkeistössä päinvastoin.

Jos rakastat kylmää kuuta

En ole varma tarkoittiko Rossi tällä kuuta taivaankappaleena vai kuutamona. Periaatteessa taivaankappaleiden liikkeet herättävät minussa myönteisiä tunteita ja kuutamokin on mukava, mutta molempien asioiden kohdalla löytyy paljon intoutuvampiakin asianharrastajia. (0 pistettä)

esineitä, kirjojen kansia,

Vihaan esineitä ja pyrin niistä jatkuvasti eroon. (1 piste) Tunnen voimakasta vetoa kirjoihin, mutta olen todennut tunteen vanhanaikaiseksi ja tukahduttamisen arvoiseksi – kirjan kansiin suhtaudun neutraalisti. (0 pistettä)

auton ovia, ihmisen kuorta,

Auton ovet kuten teknologisen maailman tuotokset yleensäkin ovat hienoja juttuja (-1 piste). En pidä ihmisen kuoresta, siihen liittyy liikaa onnettomia tunteita ja epätäydellisyyttä. Kuten Abso lauloi: tärkeintä ei ole ulkokuori vaan se mitä on vaatteiden alla. (1 piste).

en tule sinun kanssasi meren rantaan
enkä piirrä kuvaasi hiekkaan…

Onkohan pisteiden laskeminen turhaa jos yhdenkin em. asian rakastaminen laukaisee kieltoreaktion? Jatketaan kuitenkin.

Jos rakastat ikkunoita,

Ikkunat ovat ilman muuta hyödyllisiä ja Suomen oloissa jopa välttämättömiä. Tällainen rakkaus on tietysti luonteeltaan sellaista jota ei tule joka päivä ajatelleeksi, mutta ikkunoiden puute varmasti muistuttaisi siitä. (-1 piste)

hopeatuoppeja, soopeliturkkeja,

Molemmat kuulostavat vähän mauttomilta, mutta toisaalta se johtuu lähinnä siitä etten kuulu sellaiseen ökyilyluokkaan että voisin kunnolla nauttia niistä. Turkikset ovat kyllä mukavan lämpimiä ja voisin käyttää sellaista jos järkihintaan saisi, mutta annan kuitenkin itselleni näistä molemmista plussan. (2 pistettä)

nahkaselkäistä vieraskirjaa,

Yh, en pidä. En kyllä oikein edes tiedä miksi. (1 piste)

minä hymyilen sinulle kadun poikki,

Alkaa kuulostaa paremmalta!

mutta en lähde kanssasi hienoon paikkaan
syömään hanhenrintaa.

:(. En kyllä mielelläni käykään hienoissa paikoissa, paitsi jos joku muu maksaa.

Jos rakastat purjehtimista,

En. Vaatii liikaa pitkäjänteistä keskittymistä, tai jotain. Sivumennen sanoen tiedän kyllä vasemmistolaisia runosieluja jotka pitävät purjehtimisesta. Kannattaisikohan harkita uudelleen? (1 piste)

kaukomatkoja, Kanarian saarta,

Janoan nykyään ennemmin paikallaanoloa. Ehkä jonain päivänä taas huvittaa matkailla. Jos on vaikka liikaa rahaa. Kanariasta en tiedä juuri mitään. (2 pistettä)

pois sinä lähdet, ja minä pysyn täällä.
Ja muistelen sinua kaipaamatta,
aamua, jolloin tuuli puhalsi
hiuksissani, ja vei sinun kuvasi.

Ei nyt mennä vielä näin pitkälle! Ja mistä olet saanut kuvani?

Jos rakastat seteleitä,

Guilty as charged! Raha ylipäätään symboloi kaikenlaista arvokkaana pidettyä ja antaa positiivisia fiiliksiä. (-1 piste)

minä autan sinua luopumaan niistä
ja annan sinulle kaiken, minkä tahdot.
Mutta sydäntäni en anna…

Seksuaalinen vapautus sai ihmiset suhtautumaan myönteisesti paitsi tällaiseen vaihtokauppaprostituutioon, myös esim. seksin käyttämiseen poliittisen vaikuttamisen välineenä. Siitä tässä kappaleessa on kai yleensäkin kysymys.

Jos rakastat liikaa kirjoja,

No, liikaa ja liikaa. Muutama vuosi sitten olisin vastannut myönteisesti, mutta nyttemmin tavaranvihani on voittanut tämän rakkauden (kyllä! Joskus viha voittaa rakkauden). Kirjojen hankkiminen, kadehtiminen, omistaminen ja hiveleminen on edelleen ihanaa mutta tunnistan tämän heikkoutena itsessäni. Annetaan tästä nolla. (0 pistettä)

minä kysyn sinulta, miten käy minun,
kun tunnet minut kannesta kanteen.
Ja juoneni lakkaavat kiinnostamasta
ja muistat ulkoa kaiken…

Tämä edustaa jollain tavalla rakkauskäsitystä jota en jaa, mutten osaa/jaksa tarkemmin eritellä millaista. En kyllä usko että yhden ihmisen “juonet” voivat kiinnostaa ikuisesti (eikä tarvitse).

Nyt kappaleessa alkaa luettelo asioista joista on hyvä pitää, eli pitämisestä tulee plussaa ja sen vastakohdasta miinusta.

Jos rakastat pieniä tyttöjä,

En, ja joka muuta väittää on valehtelija ja panettelija! (-1 piste)

pieniä tyttöjä, pieniä poikia,

Tämähän menee pakkomielteiseksi. (-1 piste)

koiria, mummoja, vanhojapiikoja,

… (-3 pistettä)

salaattia ja sellerinjuurta,
lampaanpaistia, kevätaamuja,

Rakkaus on vähän vahva sana… Kaikki myönteisiä asioita, mutta sen verran vähäkestoisia ja vaihtelevaisia että annetaan näistä yhteensä yksi rakkauspiste. (1 piste)

kylmien asemien yksinäisiä miehiä,

Jaa-a. Ehkä “yksinäiset miehet” olivat ennen mukavampaa väkeä. (-1 piste)

minä tulen
sinun kanssasi merenrantaan
ja piirrän, piirrän kuvasi hiekkaan
ja piirrän, piirrän kuvasi hiekkaan
ja piirrän, piirrän kuvasi hiekkaan
ja piirrän, piirrän kuvasi hiekkaan

Lopputulos: 0 pistettä. Toivottavasti seuraavalla tärppää!

0 Comments on Taistolainen parinvalinta

Respond | Trackback

Respond

Comments

Comments