Damn kids get off my lawn

Posted by – March 15, 2008

Ilmoittautuessani yo-kokeeseen (silloisen) kokeiluvaiheen lukiossa ennen vuoden 2006 tutkintouudistusta olin tapojeni mukaan täysin pihalla siitä mitä kaikkea tutkintoon kuului, joten jo ilmoittautumiskaavakkeen täyttäminen oli opettavainen kokemus. Silloin pakollista oli äidinkielen koe ja ainakin kaksi seuraavista: reaalikoe, matematiikka ja ruotsi. Matematiikan pituudella ei ollut (kai) väliä. Tuntui täysin järjettömältä toisaalta että ruotsi oli samalla pakollisuustasolla kuin matematiikka ja reaalikoe, toisaalta että oli ylipäätään mahdollista kirjoittaa ylioppilaaksi ilman minkäänlaisia näyttöjä matematiikasta tai vaihtoehtoisesti mistään reaaliaineesta (paitsi tietysti kurssisuoritusten muodossa).

Olin epämääräisen tietoinen että keväällä 2006 tosiaan tapahtui jonkinlainen uudistus, mutta en ollut ottanut selvää mitä siihen sisältyi (olin ehkä kuvitellut että kokeiluvaihe vain laajeni kaikkiin Suomen lukioihin). Tällä hetkellä on pakko suorittaa vähintään neljä koetta joista yksi on äidinkieli, toinen on pitkä kieli (voi olla toinen kotimainen) tai pitkä matematiikka ja loput saa valita vapaasti, mm. reaaliaineista. Nyt voi siis jättää väliin sekä matematiikan että kaikki reaaliaineet. Ylioppilaaksi pääsee vaikka sillä perusteella että osaa suomea, ruotsia ja muutaman kurssin verran kahta muuta kieltä. Mitä järkeä tällaisessa kokeessa on?

0 Comments on Damn kids get off my lawn

Respond

Respond

Comments

Comments