Onko meiltä kuulunut ääniä?

Posted by – November 25, 2008

Oli tarkoitus jo aiemmin jatkaa Halla-Aho -lätinää, mutta motivaatiota laski toisaalta seuraavan päivän pettymys jo kirjoittamaani ja toisaalta havainto siitä että asiasta on kuin onkin kirjoitettu ihan järkevästi. Jos on näistä asioista kiinnostunut, kannattaa lukea esimerkiksi tämä Saija Jokelan kirjoitus. Minua huvittaisi kuitenkin jonkin verran tarkemmin käydä läpi Halla-Ahon argumentteja ja erityisesti rasismin käsitettä, joten palaan asiaan myöhemmin.

En lähtenyt eilisiltaiseen Vanhan valtaukseen. Siellä kuulemma keskusteltiin opiskelijatoiminnasta (siitä miten voidaan järjestää parempaa toimeentuloa opiskelijoille sekä tiloja asumiseen ja bilettämiseen) ja biletettiin. Tämä olisi ehkä (luvatusti) vallankumouksellista jos sitä ei tapahtuisi suurin piirtein joka päivä. Minusta opiskelijakunnalla on liikaakin tiloja ja rahaa siinä mielessä, että suuri osa niistä voisi olla paremmassa käytössä. Jos opiskelijakunta olisi köyhempi ja samat tilat ja rahat olisivat vaikka Helsingin kaupungin käytössä, opiskelijapolitiikka voisi keskittyä olennaiseen.

Opiskelun suurimmat ongelmat ovat:
1) kelvottomat opiskelijat (osittain)
2) kelvoton opetus (osittain)
3) toimeentulon järjestäminen opiskelun ajaksi

Opiskelu on taloudellisesti vaikeaa ellei satu olemaan niin hyvässä asemassa esimerkiksi minä olen. Vielä ikävämpää on kuitenkin se, että opiskelijoilta ei odoteta juuri mitään. Ainakin minut olisi itseään kunnioittava yliopisto heittänyt jo monta kertaa pellolle.

Toisaalta on monia pääaineita (jopa yleinen kielitiede) joiden resurssit ovat niin vähäiset että opetusta ei juuri ole. Opiskelijat käyvät kaiken mitä tarjotaan ja sittenkin on vaikeuksia saada kokoon tutkinnon verran opintopisteitä.

Tämä ei kuitenkaan herätä kapinamielialaa yhtä paljon kuin se, missä määrin Vanha tuntuu opiskelijoiden omalta tilalta jossa on mukava käydä oluella. Parhaassa tapauksessa oppiaineista kiinnostuneet opiskelijat löytävät toisensa ja alkavat opettaa toisiaan. Yleisessä tapauksessa opiskelijat ajelehtivat hämmentyneinä, ilman selvää suuntaa ja ymmärtämättä missä se yliopisto oikeastaan on. Huonossa tapauksessa yliopisto herättää erinäisiä sijaisoireita.

Niin tai näin, näen tämänhetkisen “radikalisoitumisen” jossa vallataan oma tila, mennään puhumaan sinne opiskelijatoiminnasta johon ei liity opiskelu, juomaan olutta ja kuuntelemaan musiikkia lähinnä ajanvietteenä. Voi tietysti olla että erehdyn tapahtuman luonteesta kun en ollut paikalla. Tein arvioni Valtamedian ja tiedotusblogin perusteella.

1 Comment on Onko meiltä kuulunut ääniä?

Respond | Trackback

  1. katriina says:

    Moi,

    sivut toimivat teknisesti tosi hyvin ja näyttävät hyvältä. On hyvä, että opiskelija havaitsee, että opiskelussa on kyse lähinnä opiskelusta.

      

Respond

Comments

Comments